URHEILU YHDISTÄÄ
Urheilu ja liikunta ovat tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Urheilukenttä, pukukoppi ja treenisali ovat paikkoja, joissa parhaimmillaan kaikenlaiset ihmiset voivat kokea itsensä hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa. Mutta myös urheilun piirissä esiintyy samoja ennakkoluuloja ja negatiivisia asenteita kuin urheilun ulkopuolella. Joskus urheilu on portti yhdenvertaisuuteen, joskus muistutus yhteiskunnan epäkohdista.
Kun ajattelemme urheilua ja ulkomaalaistaustaisia Suomessa, mieleemme nousevat helposti ensin juniori- ja kilpaurheilijat. Mutta urheilu on elämänmittainen matka. Monen eri etnistä taustaa olevan urheilijan ura on kulkenut juniorivuosista kilpauran kautta valmentajaksi.
Urheilu yhdistää -näyttelyssä kerrotaan Suomeen ja Suomesta muuttaneiden urheilijoiden ja valmentajien tarinoita 1900-luvun alusta tähän päivään. Näyttelyä varten toteutetussa haastattelusarjassa tapaamme kuusi Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta valmentajaa, joista kaikilla on taustaa Suomen ulkopuolella. Haastatteluissa he kertovat urheilu-uristaan Suomessa ja ulkomailla, matkalla kokemistaan haasteista ja urheilun merkityksestä omassa elämäntarinassaan. Valmentajina he tekevät suomalaisesta urheilusta ja liikunnasta moninaisempaa ja tasa-arvoisempaa seuraaville sukupolville. Jokaisella heistä on oma tarinansa, omat kokemuksensa – ja visionsa tasa-arvoisemmasta urheilusta.
Näyttely on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijatohtori Malte Gaschen ja väitöskirjatutkija Sami Koskelaisen kanssa. Gasche on tutkinut urheiluun ja integraatioon liittyviä kysymyksiä muun muassa Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa ”Integration and Empowerment: Organized sports and newcomers in Finland”. Näyttely on osa Tahdon ja Viron urheilu- ja olympiamuseon yhteisprojektia Sport Unites, johon on saatu rahoitusta Euroopan unionin Erasmus+ Sport-ohjelmasta.

