Esineet

Esinekokoelmat kertovat suomalaisen urheilu- ja liikuntakulttuurin menneisyydestä nykypäivää unohtamatta.

Kokoelmissa on palkinto- ja muistoesineitä eri urheilutapahtumista, urheiluvälineitä, -asuja ja -jalkineita. Meillä on edustava, mutta ei täydellinen, valikoima Helsingin olympialaisiin 1940 ja 1952 liittyvää esineistöä, ja sitä kartutetaan aktiivisesti. Emme talleta pelkästään vanhaa esineistöä, vaan keräämme myös tämän päivän materiaalia arvioiden liikunnan ja urheilun ilmiöitä ja niiden merkittävyyttä.

Esineisiin liittyvät tarinat tekevät niistä mielenkiintoisia. Paavo Nurmen pienoispatsas on hieno esine, mutta siihen liittyvä tarina teekkarihuumorista ja Vasa-laivasta antaa sille uuden ulottuvuuden. Tutustu tähän ja muihin 3D-mallinnettuihin esineisiin Urheilumuseon Sketchfab-tilillä. Esineet on digitoitu kolmiulotteisiksi, joten niitä on mahdollisuus tarkastella monesta suunnasta.

Esinekokoelmat karttuvat suurimmaksi osaksi lahjoituksina, mutta entistä useammin myös nykydokumentointi- ja tutkimushankkeiden myötä. Lahjoittaakseen ei tarvitse olla olympiaurheilija, vaan museo tallettaa kokoelmiinsa myös peruskuntoilijan varusteita.

LISÄTIETOJA:
Riitta Forsman
intendentti
riitta.forsman(at)tahto.com
puh. 040 844 7720

Esinekokoelmia ja julisteita voit selailla Finna-verkkopalvelussa. Sieltä löytyy muun muassa olympialaisiin liittyvää esineistöä, urheilupaitoja ja piikkareita. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kun kuvaajan nimi ja Tahdon nimi mainitaan. Palveluun lisätään aineistoa vähitellen.

Otamme vastaan suomalaisen liikunnan ja urheilun historiaan ja nykypäivään liittyviä esineitä.