Pysyvä näyttely

TAHDON TARINA

  • Museolipulla

  • Urheilumuseo

Sankarisali, Urheilumuseo

Tahdon päänäyttely tuntuu kaikilla aisteilla, kuten urheilu. Urheilu läpäisee koko yhteiskunnan, ja ihmisen.

Näyttelyssä kävijä voi eläytyä jännitykseen, riemuun tai vaikka pettymykseen. Näyttely koostuu viidestä teemasta, mitkä ovat pukuhuone, Helsinki 1952, elämysurheilu, sankaruus sekä lumi ja jää.

Näyttelysuunnistus tarjoaa lapsille ja nuorille oivalluksia historiasta ja nykypäivästä. Näyttelyssä saa halutessaan myös hien pintaan.

Tahdon tarina rakentuu kansainvälisesti ainutlaatuisista ja laajoista liikuntakulttuurin kokoelmista, mitä on kerätty 1900-luvun alusta alkaen.

Kerran putosin kuorma-auton lavalta otsalleni, mutta se ei ollut mitään tähän verrattuna.

Nyrkkeilijä Olli Mäki, Helsingin Sanomat 18.8.1962

Pukuhuone

Urheilu alkaa pukuhuoneesta, niin myös näyttelymme. Pukuhuone on intiimi tila, jossa vaihdetaan varusteet, valmistaudutaan urheilemiseen ja palaudutaan siitä sekä koetaan urheiluun liittyvien tunteiden koko kirjo. Pukukopin yllätyksellisistä ”tunnekaapeista” löydät muun muassa Suomen urheiluhistorian kuuluisimmat uimalasit, lentopalloa rakastaneen presidentin varusteita sekä lääkärinlaukun, joka löydettiin Ala-Tikkurilan Shelliltä helmikuussa 2001.

Olli Mäki otteli nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Olympiastadionilla.

Pukukopissamme pääset syventymään urheiluvarusteiden muutokseen ja tunnettujen urheilijoiden ja valmentajien muistiinpanoihin. Videokooste muistelee pukukoppijuhlia, jotka median välityksellä muuttuivat koko kansan yhteisiksi kokemuksiksi. Kolme nimikoitua pukukoppipaikkaa on omistettu eri lajien merkittäville urheilijoille. Nimikkopaikan näyttelyssä saaneita urheilijoita vaihdellaan säännöllisesti.

Helsingin olympialaiset 1952

Helsingin olympialaiset on suurin Suomessa järjestetty urheilutapahtuma. Esittelemme olympialaisia esineiden, kuvien, videoiden ja kosketusnäyttösovellusten avulla. Interaktiivisen Helsinki 1952 -älyseinän avulla tutustut olympialaiset kokeneiden henkilöiden tarinoihin sekä näyttäviin 3D-esineisiimme. Muilla sovelluksilla saat tietoa olympialaisiin osallistuneista urheilijoista sekä kilpailupaikoista, joista suurin osa on edelleen suomalaisten liikkujien käytössä.

Laajasta olympialaisiin liittyvästä esinekokoelmastamme on esillä kattava otos, jonka helmenä tuikkii hopeinen olympiasoihtu. Soihtuja valmistettiin yhteensä vain 23 kappaletta. Näyttelyesineet kertovat urheilun lisäksi elämästä Helsingissä olympialaisten aikana. Olympiakesän herättää henkiin restauroitu alkuperäinen värielokuva kilpailutapahtumista ja kisakaupungin tunnelmasta.

Aukusti Tuhkan suunnittelema Helsingin olympiakisojen soihtu.

Talvi

Nariseva jää, narskuva lumi ja paukkuva pakkanen ovat kuuluneet suomalaiseen arkeen vuosisatoja. Talviurheilulle omistetussa salissa kerromme lumen ja jään merkityksestä suomalaisille menneisyydessä, nykypäivänä ja tulevaisuudessa. Talvisia liikuntamuotoja esittelevä videokooste ja kosketusnäyttösovellus haastavat kävijän pohtimaan ilmastonmuutoksen vaikutusta talviurheilun tulevaisuuteen.

Talvitilan esineet kattavat pitkän kaaren 2500 vuotta vanhasta muinaissuksesta 1700-luvun luuluistimeen ja 1900-luvun talviurheilijoiden varusteisiin ja palkintoihin. Tilassa voi istahtaa Suomen ensimmäiseen tuolihissiin, joka otettiin käyttöön Pyhätunturilla vuonna 1965. Näyttelytilan tähtiurheilija on mäkihyppylegenda Matti Nykänen. MM- ja olympiamitaleiden lisäksi näytteillä ovat Nykäsen ensimmäiset mäkisukset ja monot.

Lumen ja jään salissa saa istahtaa tuolihissiin.

Maailma on pelikenttä

Näyttelymme parvella esittelemme lajeja, joissa ihminen haastaa itseään ympäristöissä, joita ei ole rakennettu urheilua varten. Vuorten valloittaminen, aavikoiden ja metsien halki juokseminen, maantiepyöräily ja skeittaus kohtaavat digitaalisissa maailmoissa kilpailtavan e-urheilun. Monipuolinen esineistö sisältää muun muassa Veikka Gustafssonin vuorikiipeilyvälineitä, Mikko ”Rad Mike” Kosken, Arto Saaren ja Lizzie Armannon skeittilaudat, Antti Autin splitboard-lumilaudan sekä e-urheilun huippupelaajien kuten Jesse ”JerAx” Vainikan ja Joona ”Serral” Sotalan välineitä ja pelipaitoja. Parvella voi myös kokeilla reaktionopeuttaan kuuluisassa nopeustestissä.

Parvella voi kuvitella itsensä kirkkaalle taivaalle ja raikkaaseen mereen.

Ajankohtaista

Kunniagalleria

CURT LINCOLN (1918–2005)

Kunniagalleria

EINO KAAKKOLAHTI (1929-2014)

Kunniagalleria

ELIN KALLIO (1859–1927)

Kunniagalleria

CLAS THUNBERG (1893–1973)

Kunniagalleria

AAPPO LUOMAJOKI (1845–1919)

Kunniagalleria

HANNES KOLEHMAINEN (1889–1966)

Kunniagalleria

GUNNAR BÄRLUND (1911–1982)