25.5.2025

Millaisia näyttelyitä urheilumuseossa on?

  • Uutiset

TAHDON urheilumuseossa Olympiastadionilla on monipuolisia ja interaktiivisia näyttelyitä , jotka kertovat suomalaisesta liikuntakulttuurista ja urheilumme merkittävistä hetkistä sekä sankareista. Näyttelyissä historialliset esineet, valokuvat ja dokumentit yhdistyvät nykyaikaisiin digitaalisiin esitystapoihin. Päänäyttely kertoo suomalaisen urheilun tarinoita, esittelee olympialaisten historiaa ja merkittävimpiä urheilijoitamme. Erikoisnäyttelyt, kuten Jari Litmanen -näyttely, tarjoavat syvemmän katsauksen urheilun ilmiöihin tai henkilöihin. Näyttelyt on suunniteltu palvelemaan eri-ikäisiä kävijöitä ja tarjoamaan jokaiselle kiinnostavia elämyksiä.

Elämyksiä urheilumuseossa

TAHTO-urheilumuseo on tarjonnut urheilu- ja liikuntahistorian sekä kulttuurin elämyksiä jo vuodesta 1938 lähtien. Olemme Suomen ainoa urheilun yleismuseo ja toimimme valtakunnallisena vastuumuseona. Sijaitsemme upealla Olympiastadionilla, mikä tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tutustua suomalaiseen urheiluhistoriaan.

Elämyksellisyys on yksi toimintamme kulmakivistä. Näyttelymme eivät ole vain esinekokoelmia, vaan moniaistisia kokemuksia, joissa kävijä pääsee näkemään, kuulemaan ja kokemaan urheilun merkityksen suomalaisessa yhteiskunnassa. Olympiastadionilla sijaitseva kokonaisuutemme käsittää urheilumuseon näyttelyt, tapahtumakeskuksen, yhden maailman laajimmista urheilu- ja liikunta-alan kirjastoista sekä urheilun keskusarkiston.

Museossa vieraillessaan kävijät voivat tutustua suomalaisen urheilun suuriin hetkiin, legendaarisiin hahmoihin ja urheilun merkitykseen kulttuurissamme. Näyttelyt on rakennettu palvelemaan kaikenikäisiä kävijöitä, ja ne tarjoavat sekä historiallista syvyyttä että viihdyttäviä elementtejä.

Minkälaisia näyttelyitä TAHDOSSA on tarjolla?

TAHDON päänäyttely kutsuu kävijät tutkimaan suomalaisen urheiluhistorian monimuotoisuutta vaikuttavassa ympäristössä. Näyttely esittelee viisi keskeistä teemakokonaisuutta: pukuhuoneeseen vievän tunnelman, historiallisen Helsinki 1952 -osion, elämyksellisen urheilukokemuksen, suomalaisten urheilijoiden sankaritarinat sekä talviurheilun perinteet lumi ja jää -teeman kautta. Kävijöille tarjoutuu mahdollisuus uppoutua urheilun tunnemaailmaan aidoilla esineillä, äänillä ja kuvilla höystetyssä kokonaisuudessa. TAHDON päänäyttely pohjautuu urheilumuseon kokoelmiin, joita on kerätty jo sadan vuoden ajan. Kokoelmat sisältävät yli 36 000 esinettä, 500 000 valokuvaa ja pari hyllykilometriä arkistomateriaaleja.

TAHDON näyttelyt sijaitsevat Helsingin Olympiastadionilla, jossa kävijät pääsevät kokemaan suomalaisen urheilun historian merkittävimmät hetket interaktiivisessa ympäristössä. Stadionin torni ja muut tilat täydentävät elämystä. Innovatiiviset digitaaliset ratkaisut, kuten kosketusnäytöt ja audiovisuaaliset installaatiot, tuovat historian eläväksi. Näyttelyssä esitellään myös lukuisia suomalaisia urheilulegendoja Paavo Nurmesta Matti Nykäseen ja Teemu Selänteeseen. Vierailijat voivat testata omaa urheilullisuuttaan toiminnallisissa pisteissä ja saada käsityksen olympialaisten järjestämisen valtavasta työmäärästä. Erityisesti Helsinki 1952 -osio havainnollistaa kisojen merkitystä sodanjälkeiselle Suomelle. Näyttely on esteetön ja sopii kaikenikäisille urheilun ystäville.

Jari Litmanen -näyttely

Jari Litmanen -näyttely on yksi TAHDON suosituimmista erikoisnäyttelyistä. Näyttely vie kävijän suomalaisen jalkapalloikonin elämään ja uraan ainutlaatuisella tavalla. Jari Litmanen on kiistatta jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen urheiluun, ja nyt hänen tarinansa kerrotaan näyttelyssä, jonka sisällön kokoamisessa jalkapalloilija on itse ollut vahvasti mukana.

Näyttely esittelee Suomen kaikkien aikojen tunnetuimman jalkapalloilijan huikeaa matkaa Reippaasta Ajaxiin, Barcelonaan, Liverpooliin ja takaisin kotimaahan. Kävijät pääsevät tutustumaan Litmasen saavutuksiin ja näkemään aitoja esineitä, pelipaitoja ja pokaaleja hänen uransa ja elämänsä varrelta.

Näyttelyssä on esillä arvokkaita esineitä Litmasen pelivuosilta, kuten nappiksia, palkintoja ja pelipaidat kaikista hänen seuroistaan sekä harvinaisia valokuvia ja videomateriaalia. Esineiden lisäksi näyttely kertoo tarinoita ”Litin” uran vaiheista, merkittävistä peleistä ja hänen vaikutuksestaan suomalaiseen jalkapallokulttuuriin.

Näyttely on suunniteltu kaikenikäisille kävijöille. Se tarjoaa syvempää ymmärrystä jalkapallon taikaan ja auttaa ymmärtämään ”Litin” merkityksen suomalaiselle urheilukulttuurille. Jalkapallofanit saavat näyttelystä ainutlaatuisia elämyksiä, mutta näyttely on rakennettu niin, että se koskettaa myös lajiin vähemmän perehtyneitä.

TAHDON perustehtävä on avata uusia näkökulmia urheilun historiaan ja tämä toteutuu myös Jari Litmanen -näyttelyssä. Siinä yhdistyy Litmasen henkilökohtainen tarina, mittavat jalkapallotilastot ja tunnelmat eri vuosikymmeniltä upeaksi kokonaisuudeksi.

Miten näyttelyt soveltuvat eri-ikäisille kävijöille?

TAHDON näyttelyt on suunniteltu monipuolisesti eri-ikäisille kävijöille, jotta jokainen museovieras löytäisi niistä kiinnostavaa sisältöä. Olemme panostaneet siihen, että näyttelyt tarjoavat elämyksiä niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin senioreillekin.

Lapsille näyttelyissä on toiminnallisia elementtejä, jotka innostavat liikkumiseen ja urheiluun tutustumiseen. Näyttely sisältää interaktiivisia osioita, joissa lapset voivat kokeilla erilaisia urheiluun liittyviä aktiviteetteja. Lisäksi lapsille on suunniteltu oma museosuunnistus, joka johdattaa heitä näyttelyn kiinnostavimpiin osioihin ikätasoisesti.

Nuorille ja opiskelijoille näyttelyt tarjoavat tietoa urheiluhistoriasta, merkittävistä urheilijoista ja suomalaisesta liikuntakulttuurista. Näyttelyt ovat hyvä oppimisympäristö ja täydentävät myös kouluopetusta. Erityisesti Jari Litmanen -näyttely kiinnostaa nuoria jalkapallofaneja, sillä näyttely linkittyy vahvasti suomalaiseen jalkapallohistoriaan.

Aikuisille TAHDON näyttelyt tarjoavat syvempää tietoa urheiluhistoriasta, merkittävistä tapahtumista ja henkilöistä sekä mahdollisuuden nostalgisiin muisteluihin. Monet kävijät löytävät näyttelyistä yhtymäkohtia omiin urheilumuistoihinsa ja -kokemuksiinsa.

Senioreille näyttelyt tuovat esiin muistoja omasta nuoruudesta ja tarjoavat mahdollisuuden jakaa urheilukokemuksia nuoremmille sukupolville. Näyttelytilat on suunniteltu esteettömiksi, joten myös liikuntarajoitteiset seniorit voivat nauttia näyttelyistä.

Kaikkia ikäryhmiä palvellaksemme olemme rakentaneet näyttelyt niin, että ne sisältävät erilaisia elementtejä: tekstejä, kuvia, esineitä ja interaktiivisia osioita. Näin jokainen kävijä voi tutustua näyttelyihin omalla tavallaan ja omaan tahtiinsa.

Millaista historiallista aineistoa näyttelyissä on esillä?

TAHDON näyttelyissä on esillä monipuolista historiallista aineistoa urheiluarkistosta ja -kirjastosta. Kokoelmiimme kuuluu yksi maailman laajimmista urheilu- ja liikunta-alan kirjastoista sekä urheilun keskusarkisto, joiden materiaaleja hyödynnämme näyttelyissämme laajasti.

Esinekokoelmamme käsittää arvokkaita urheiluun liittyviä esineitä eri aikakausilta. Näyttelyissä on esillä olympiamitaleja, pokaaleja, historiallisia urheiluvälineitä, kuten vanhoja suksia, mailoja ja palloja, sekä urheilijoiden käyttämiä varusteita ja asuja. Erityisesti merkittävien urheilijoiden käyttämät ja voittoihin liittyvät esineet ovat kokoelmiemme helmiä.

Valokuvakokoelmamme sisältää yli puoli miljoonaa valokuvaa suomalaisen urheilun historiasta. Näyttelyissä on esillä harvinaisia otoksia merkittävistä urheilutapahtumista, kuten Helsingin olympialaisista 1952, sekä kuvia tunnetuista urheilijoista eri vuosikymmeniltä. Valokuvat tarjoavat ainutlaatuisen ikkunan urheilun historian eri vaiheisiin.

TAHDON arkistomateriaaleissa on tärkeitä dokumentteja, kuten kilpailujen käsiohjelmia, urheiluseurojen pöytäkirjoja, kirjeenvaihtoa ja lehtileikkeitä. Nämä dokumentit kertovat urheilun järjestäytymisestä, kansainvälisistä suhteista ja urheilun yhteiskunnallisesta merkityksestä eri aikakausina. Osa arkistomateriaaleista on esillä TAHDON näyttelyissä.

Kaikki näyttelyissä esillä oleva historiallinen aineisto on huolellisesti konservoitu ja esille asetettu. Kokoelmiemme kartuttaminen, säilyttäminen ja esittely on osa valtakunnallista vastuutehtäväämme suomalaisen urheilukulttuurin vaalijana.

Mitä TAHDON näyttelyistä jää kävijälle käteen?

TAHDON näyttelyistä kävijälle jää käteen kokonaisvaltainen ymmärrys suomalaisen urheilun merkityksestä, historiasta ja kulttuurisesta arvosta. Näyttelymme tarjoavat elämyksiä, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa ja voivat herättää uudenlaisen kiinnostuksen urheilua ja sen historiaa kohtaan.

Kävijät saavat näyttelyistämme tietoa, joka auttaa ymmärtämään urheilun roolia suomalaisessa identiteetissä ja yhteiskunnassa. Paavo Nurmen, Sylvi Saimon, Lasse Virénin tai Jari Litmasen kaltaisten urheilijoiden tarinat kertovat määrätietoisuudesta, sinnikkyydestä ja intohimosta – arvoista, jotka resonoivat myös urheilun ulkopuolella.

Museovierailumme tarjoaa oivalluksia urheilun moninaisuudesta. Näyttelyt esittelevät huippu-urheilua ja kansallista liikuntakulttuuria, kilpaurheilua ja harrasteliikuntaa, yksilö- ja joukkuelajeja. Tämä auttaa kävijöitä näkemään urheilun laajana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lapsille ja nuorille näyttelyt tarjoavat inspiraatiota ja esikuvia. Huippu-urheilijoiden tarinat voivat innostaa omaan harrastamiseen ja osoittavat, että määrätietoisella työllä voi saavuttaa suuria asioita. Samalla näyttelyt opettavat ymmärtämään urheilun arvoja: rehellisyyttä, yhteistyötä ja itsensä ylittämistä.

Aikuisille ja senioreille näyttelyt tarjoavat nostalgisia hetkiä ja mahdollisuuden muistella omia urheilukokemuksia. Monet kävijät tunnistavat näyttelyistä tapahtumia ja urheilijoita, jotka ovat olleet osa heidän omaa elämänhistoriaansa.

TAHDON vierailun jälkeen kävijät ymmärtävät paremmin, miksi urheilulla on niin vahva asema suomalaisessa kulttuurissa. Näyttelymme tekevät näkyväksi sen tarinan, joka urheilun kautta kertoo myös Suomen historiasta, kansakunnan rakentamisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Toimintamme Olympiastadionilla liikuntakulttuurin tallentajana, tulkitsijana ja elävöittäjänä jatkuu. Toivomme, että näyttelyistämme jää kävijöille pysyviä muistoja ja halu palata uudelleen kokemaan urheilun tarinat ja riemu TAHDOSSA.

Sylvi Saimo voitti Helsingin olympialaisissa 1952 kultaa naisten kajakkiyksikköjen 500 metrillä. Saimon olympialaisissa käyttämä kajakki on esillä TAHDON päänäyttelyssä.