15.1.2024

Vuoden urheilukirja – Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan

  • Tapahtumat ja yleisöopastukset

  • Uutiset

TIEDOTE

Vuoden urheilukirja 2023 on Jari Kupilan kirjoittama Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan. Urheilun sisällissota 1918. Teoksen on kustantanut Minerva. 

Vuoden urheilukirjan valitsi Risto Nieminen. Aiemmin muun muassa Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana, Veikkauksen toimitusjohtajana ja Urheilumuseon johtajana toiminut Nieminen lausuu palkintoperusteluissaan: 

”Jari Kupilan teksti on selkeää, sujuvaa, toteavaa sekä tasapainoista ja tasapuolista. Se vie mukanaan. Mutta samalla sen lukeminen on rankkaa, vavahduttavaa. Sen myötä on pakko ajatella syvästi uudelleen urheilua, suomalaisuutta, ihmisyyttä. Tämä on merkityksellinen kirja. Ja on tärkeää, että se on tehty.” 

Jo 44 kertaa käydyn Vuoden urheilukirja -kilpailun järjestää Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.  

Samassa yhteydessä palkitaan Vuoden urheilupostauksena Markus Heinosen YouTube-kanava, jonka raikkaan positiivissa videoissa hän heittäytyy kokeilemaan erilaisia urheilulajeja mestareiden opastuksella. 

Ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi palkitaan Hannu Kauhala (s. 1949), joka on kuulunut useiden vuosikymmenten ajan johtaviin suomalaisiin jääkiekkohistorioitsijoihin. 

Vuoden urheilukirja on nimetty vuodesta 1980 alkaen. Nykyisen kiertopalkinnon on lahjoittanut nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén. Lisäksi Tietokirjallisuuden edistämiskeskus lahjoittaa Vuoden urheilukirja -voittajalle 2000 euron palkintosumman. 

Lisätietoja: 

Matti Hintikka
tietopalvelukoordinaattori 
Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO 
matti.hintikka@tahtocom-staging.test.cchosting.fi 
041 538 3854