31.10.2022

Ville Ritolan olympiamitalit esillä TAHDON päänäyttelyssä

  • Uutiset

TIEDOTE 31.10.2022

Seinäjoen kaupungin Museopalvelut ja Olympiastadionilla toimiva Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO (ent. Urheilumuseo) ovat tehneet sopimuksen Ville Ritolan mitaleiden lainasta. Ritolan kaikki alkuperäiset olympiamitalit ovat nyt esillä TAHDON päänäyttelyssä.

Ville Ritola luovutti Pariisin 1924 ja Amsterdamin 1928 olympiakisoista voittamansa viisi kultamitalia ja kolme hopeamitalia 9.8.1970 kotiseutujuhlassa synnyinkunnalleen Peräseinäjoelle. Mitalit laitettiin pankkiholviin ja niistä tehdyt kopiot sijoitettiin Peräseinäjoen kansalaiskoulun aulaan. Uuden kunnantalon – Terästalon − valmistuttua 1980-luvun lopussa kopiomitalit sijoitettiin sinne.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori pitää merkittävänä Ville Ritolan olympiamitalien saamista lainaan päänäyttelyyn.

  • Ville Ritolalla on merkittävä rooli suomalaisen urheilukulttuurin rakentajana, ja hänen saavutuksensa ovat Paavo Nurmen tasoa. Mitalit näyttelyssämme tuovat esille Ritolan perintöä ja merkitystä. Ville Ritola on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin: Ritolasta ja Nurmesta kertova elokuva on tulossa ja vuoden 2024 olympiakisat saavat muistelemaan sata vuotta sitten järjestettyjä edellisiä Pariisin kisoja. Henkilökohtaisestikin Ville Ritola merkitsee minulle paljon. Pantiin Ritolaksi oli ensimmäinen urheilukirja, jonka luin.

Laina on kulttuurikeskukselle tärkeä, koska pitkään esillä olleet Paavo Nurmen olympiamitalit ovat siirtyneet takaisin Nurmen perikunnalle laina-ajan päätyttyä. TAHDON asiantuntijaryhmän mukaan Ville Ritolan mitalit ovat ainoat, joilla voidaan korvata Nurmen mitalien lähtö päänäyttelystä. Seinäjoen museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen on ilahtunut siitä, että TAHTO kääntyi Seinäjoen puoleen näyttelyuudistuksensa myötä.

  • On hienoa, että Ville Ritolan mitalit pääsevät esille Olympiastadionille. Näin ne saavat enemmän näkyvyyttä. Samalla myös kotikaupunkimme Seinäjoki ja entinen Peräseinäjoen pitäjä tulevat tutummaksi laajalle yleisölle. Ville Ritola on aina ollut tärkeä osa täkäläistä historiaa, ja häntä on muistettu monin tavoin eri vuosikymmeninä.

TAHDON kokoelmapäällikkö ja Ville Ritolan elämäkerran kirjoittaja dosentti Ossi Viita hehkuttaa myös näyttelyuudistusta.

  • Mitaleiden saaminen näyttelyyn nostaa Ville Ritolan loistavaa urheilu-uraa esille valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Ritola on tunnettu Pohjanmaalla, mutta hän on eittämättä jäänyt kansallisesti ja kansainvälisesti liiaksi Nurmen varjoon. TAHTO haluaa muuttaa varjon valoksi. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen pääsee ihailemaan Ritolan mitaleita ja paljon kiitosta saanutta upeaa näyttelyämme Olympiastadionilla.

Helsingin Olympiastadionilla sijaitsevan TAHDON näyttelyissä tulee tänä vuonna vierailemaan noin 40 000 suomalaista ja kansainvälistä kävijää. Kaikki ennusteet näyttävät siihen suuntaa, että ensi vuonna näyttelyvieraita tulee olemaan yli 50 000.

Lisätietoja:

Ossi Viita
kokoelmapäällikkö
Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO
ossi.viita(at)tahto.com
p. 044 712 9345

Susanna Tyrväinen
museotoimenjohtaja
Seinäjoen museot
susanna.tyrvainen(at)seinajoki.fi
p. 044 7541 653

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus. Sen ydin on suomalaisen urheilun ja liikunnan suuri kertomus. TAHDOSTA löytyvät Urheilumuseon näyttelyt, tietopalvelu ja arkisto. TAHDOSSA toimii myös yksi maailman laajimmista urheilu- ja liikunta-alan kirjastoista.