13.6.2022

Urheilumuseo on nyt Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO

  • Uutiset

TIEDOTE 13.6.2022

Urheilumuseo muuttuu 16. kesäkuuta Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOKSI. Maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen kokonaisuus ja liikuntakulttuurin monipuolisuutta korostava brändin muutos on uusi vaihe Helsingin Olympiastadionille viiden vuoden tauon jälkeen vuonna 2020 palanneen Urheilumuseon toiminnassa.

”Urheilumuseo on pitkään ollut tärkeä toimija laajemmassa urheilun ja kulttuurin ekosysteemissä. Olemme kasvaneet viime aikoina tehtyjen muutosten jälkeen Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskukseksi. Meistä on tullut aktiivinen toimija, joka tekee asioita yhdessä asiakkaiden, urheiluyhteisön, median, yrityskumppaneiden, oppilaitosten, tiedeyhteisöjen, julkisten rahoittajien ja kulttuurilaitosten kanssa. Uudistus vahvistaa mielikuvaamme sidosryhmien keskuudessa ja kuvaa toimintaamme moniulotteisemmin. Ja koska urheilussa tahto ratkaisee, se tekee niin myös urheilun kulttuurityössä. Suomalainen urheilu ja liikunta ansaitsevat valovoimaisen kulttuurikeskuksen, joka puhuttelee suomalaisia yhä avoimemmin ja rohkeammin”, johtaja Jukka-Pekka Vuori sanoo.

”Tahdon tehtävänä on kasvattaa urheilun ja liikunnan arvostusta koko yhteiskunnassa, jossa niiden rooli hyvinvoinnin, yhtenäisyyden ja myönteisten elämysten tuottajana on keskeinen”.

Nimenmuutoksella keskiöön nousee monipuolinen liikuntakulttuuri. Urheilumuseoon olennaisesti kuuluvat mitalit ja esineet löytyvät edelleen Tahdosta. Tahdon näyttelyt kehittyvät aiempaa kokeilullisemmiksi ja houkuttelevimmiksi. Vierailijat pääsevät tulevaisuudessa itse kokeilemaan urheilu- tai liikuntasuorituksia yhä useammassa eri lajissa.

”Tuomme esiin uudenlaista teknologiaa, jonka avulla vierailija pääsee kokeilemaan eri tasoista fyysistä rasitusta ja liikuntaa. Kulttuurikeskuksessa voi kokeilla jotain sellaista, jota ei voi ostaa kotiin, mutta jonka kautta pääsee testaamaan mielenkiintoisia ja uudenlaisia liikuntakokemuksia. Tahdossa voidaan tulevaisuudessa mallintaa urheilutähtien temppuja ja taitoja, kuten esimerkiksi sitä, miltä tuntuisi tehdä jääkiekkoilija Mikael Granlundin kuuluisa ilmaveivi”, näyttelypäällikkö Kalle Rantala kertoo.

Tahdon ydin on Urheilumuseo, joka tunnetaan suomalaisen urheilun muistina. Kokoelmissa on 35 500 esinettä, yli kahden kilometrin verran arkistoja, yli 30 000 kirjaa ja puoli miljoonaa valokuvaa.

”Jatkossa yhä suurempaan rooliin nousevat digitaaliset sisällöt, uudet oppimisympäristöt, tapahtumat sekä yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavat elämykset. Tuotamme myös entistä enemmän uniikkia urheilutietoa, josta riittää ammennettavaa muun muassa urheiluselostajille, -toimittajille ja -vaikuttajille, Vuori kertoo.

Urheilun ja liikunnan merkityksen kasvattamista tarvitaan koko yhteiskunnan tasolla. Siksi Tahto tähtää ennen kaikkea avoimeksi ja inspiroivaksi kohtaamispaikaksi – niin urheilun, kulttuurin, oppimisen kuin yritysmaailman toimijoille.

”Tahto on avoinna kaikille. Se avaa monipuolista liikuntakulttuurin elämää ja mahdollisuuksia kaiken ikäisille ihmisille, yritysjohtajille ja opiskelijoille, urheilun suurkuluttajille ja ensimmäistä harrastustaan arpoville. Ytimessämme piilee urheilun ja liikunnan erityinen voima, joka tuo ihmisiä yhteen ja saa meistä enemmän irti. Tahto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia huippulaatuisten kohtaamisten järjestämiseen”, Vuori sanoo.

TAHDOSSA AVOIMET OVET 16.6.

Tahto avaa ovensa maksutta kaikille kiinnostuneille 16. kesäkuuta kello 10–19. Lapsille ja nuorille on ohjelmaa erityisesti kello 10–13, kun tubettajatähti Ilaripro viihdyttää Tahdon yleisöä. Tarjolla on muun muassa arkisto- ja kokoelmakierroksia, haastekisoja ja paljon muuta urheilun ja liikunnan maailmasta.

Lisätietoja:
Jukka-Pekka Vuori
johtaja
Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO
Suomen Urheilumuseosäätiö sr.