28.5.2024

LAURI MARKKANEN –näyttely 19.6.–29.9.

  • Uutiset

Tiedote 28.5.2023

LAURI MARKKANEN – Suomen ensimmäinen NBA-tähti 

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA avautuu keskiviikkona 19.6. uusi näyttely, jonka päähenkilönä loistaa koripallon suomalainen NBA-tähti Lauri Markkanen. TAHDON parvikerroksen galleria-saliin rakentuu juhannusviikolla ainutlaatuinen tarina 27-vuotiaasta suomalaisesta koripallon supertähdestä, joka toteutti kovalla työllä ja intohimolla suuren urheilu-unelmansa.  

  • Toivon tarinani inspiroivan mahdollisimman monen pelaajanalun tavoittelemaan omia unelmiaan kentillä ja myös kenttien ulkopuolella, kiteyttää Lauri Markkanen. 

Helmikuussa 2023 Markkanen valittiin NBA:n All Stars -otteluun ensimmäisenä pohjoismaisena pelaajana kautta aikain ja samana vuonna hänet valittiin Suomessa ensimmäisenä koripalloilijana Vuoden urheilijaksi. 

Urheilumuseon yli 80 vuotisessa historiassa on tehty vain muutama laajempi henkilönäyttely. Viimeisimpänä toteutuksena vuonna 2015 suuren suosion saanut näyttely Tapio Rautavaarasta.  

  • Lauri Markkanen on tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisurheilijoita monin eri tavoin. Halusimme tarttua ajankohtaiseen ja kirjaimellisesti suureen henkilöön, ja luonnollisesti yhteistyössä Markkasen ja hänen läheistensä kanssa. Laajojen yhteiskunnallisten ilmiönäyttelyiden jälkeen on kiinnostavaa katsoa urheilumaailmaan yhden ihmisen tarinan muodossa, toteaa TAHDON näyttelypäällikkö Kalle Rantala

Jyväskylässä kasvaneen Markkasen otteet 18- ja 20-vuotiaiden EM-kisoissa 2015 ja 2016 osoittivat pelaajan uran johtavan ulkomaille. Tie maailman johtavaan koripallosarjaan NBA:han käy useimmiten Yhdysvaltain yliopistojen koripallosarja NCAA:n kautta. Näin tapahtui myös Markkasen kohdalla. TAHDON uusi näyttely kertoo millainen rooli aktiivisella ja urheilevalla perheellä oli Markkasen lapsuudessa ja nuoruudessa, ja mitä ammattilaisuran varrella on myöhemmin tapahtunut. Näyttelyn esineistö koostuu Markkasen urasta ja elämästä kertovista esineistä. Esillä on jopa Markkasen asuja varusmiespalveluksesta, jonka Markkanen suoritti Puolustusvoimien Urheilukoulussa. 

LAURI MARKKANEN – Suomen ensimmäinen NBA-tähti -näyttely on esillä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA Olympiastadionilla 19.6.–29.9. 

Lisätietoja: 
Kalle Rantala 
Näyttelypäällikkö 
Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO 
Puh 044 700 2592 
kalle.rantala@tahto.com 

Lauri Markkasen kuva: Tim Nwachukwu, AFP / Lehtikuva