25.6.2024

Pariisikuumetta! -tapahtumapäivä 25.7.

  • Tapahtumat ja yleisöopastukset

Olympiakesä näkyy ja kuuluu Urheilun ja liikunnankulttuurikeskus TAHDOSSA Olympiastadionilla. Olympiahuuma nousee kesän edetessä, näyttelyt ovat avoinna joka päivä ja Pariisikuumetta! mittaillaan TAHDOSSA torstaina 25.7. klo 10–19. Kesäolympialaiset alkavat Ranskassa seuraavana päivänä ja olympiamitaleista mitellään 11.8. saakka. Paralympialaiset kilpaillaan Pariisissa 28.8–8.9.2024.

OHJELMA TO 25.7.

Näyttelyt avoinna klo 10–19

klo 10–11.30 Olympiasoihtupaja lapsille
Museossa askarrellaan museolehtorin johdolla pahvisia olympiasoihtuja – Tervetuloa askartelemaan!

klo 12 Avoin yleisöopastus: Paavo Nurmi ja muita suuria suomalaisia olympiasankareita

klo 15 Avoin yleisöopastus: Paavo Nurmi ja muita suuria suomalaisia olympiasankareita

30 minuutin opastettu kierros TAHDON päänäyttelyssä. Kierroksella näet mm. Paavo Nurmen piikkarit ja matkakassin, Ville Ritolan olympiamitalit ja paljon muita kiinnostavia olympiaesineitä ja sankareita. Oppaana museolehtori Jonna Kokkola.

Klo 16 Luento: Olympiahuumaa Pariisissa 100 vuotta sitten

Museolehtori Jonna Kokkola johdattaa kuulijat sadan vuoden takaisiin olympiatunnelmiin Pariisissa 1924. Tuolloin Suomen joukkue saalisti kisoista ennätysmäisen mitalisaaliin, 37 mitalia! Juhlat kotimaassa olivat sen mukaiset, autojen torvet huusivat ja isänmaaliset laulut kajahtelivat ympäri kaupunkia. Luento pidetään TAHDON Sylvi Saimo -salissa.

Koko päivän ajan non stop valokuvaesitys, jossa teemana Suomi kesäolympialaisissa kautta aikojen.

Näyttelyissä lapsille olympiahenkisiä liikunnallisia tehtäviä koko päivän.

Sata vuotta sitten Pariisissa -valokuvanäyttely 13.6.–4.9.2024

Pariisi isännöi viimeksi olympialaisia kesällä 1924 ja kisoissa kilpaili yhteensä 120 suomalaisurheilijaa, kaikki miehiä. Tuolloin Ranskan pääkaupungissa esiintyi kilpa-areenoilla yhteensä 3099 miestä ja 158 naista 45 eri maasta. Mitaleja jaettiin 131 lajissa. Pariisin kisat olivat myös Suomen joukkueelle historiallisen menestyksekkäät. Suomi sijoittui mitalitilastossa toiseksi heti Yhdysvaltojen jälkeen.

Ainutlaatuisiin valokuviin perustuva näyttely kertoo Pariisin olympialaisista 1924 Suomen joukkueen näkökulmasta. Näyttely on kesän ajan osa TAHDON päänäyttelyä, josta löytyy myös muuta Pariisin kisoihin liittyvää esineistöä.

Näyttelyn kielet ovat suomi, ranska ja englanti.