Pysyvä näyttely

2019 Talviurheilu Kiinaan -tilausnäyttely

Tausta

Vuosi 2019 oli Suomen ja Kiinan välinen virallinen talviurheilun teemavuosi. Talviurheilun ajankohtaisuutta Kiinassa lisäsi myös se, että vuoden 2022 talviolympiakisat järjestettiin Pekingissä. Kiinan tavoitteena on houkutella yhteensä 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun pariin. Talvilajien harrastamista edistetään muun muassa rakentamalla maahan lukuisia uusia jäähalleja ja hiihtokeskuksia. Kiina hakee talvilajeihin liittyvää osaamista perinteisistä urheilumaista, kuten Suomesta.

Suomi on perinteisesti ollut talviurheilun kärkimaita maailmassa. Käytännössä kaikki suomalaiset osaavat hiihtää ja luistella, ja Suomessa harrastettujen talvilajien kirjo on laaja. Suomella on vankka kokemus suurten talvisten urheilutapahtumien järjestäjänä. Esimerkiksi hiihdon MM-kisat on järjestetty Lahdessa ennätykselliset seitsemän kertaa.

Näyttely esitteli kattavasti Suomessa harrastettavia talviurheilulajeja sekä Suomessa järjestettyjä talviurheilun suurtapahtumia. Kilpaurheilun ohella esitellään myös talvista liikuntaa, jota suomalaiset harrastavat lumella ja jäällä.

Näyttely ei kerro pelkästään Suomesta, vaan siinä huomioidaan erilaiset yhtymäkohdat Kiinaan. Näyttely poikkeaa myös kesäolympiakisojen tunnelmissa, koska Kiina osallistui ensimmäisen kerran olympiakisoihin Helsingissä 1952.

Näyttely toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella.