17.5.2021 - 9.1.2022

2021 OLYMPIASTADION

17.5.2021‒9.1.2022

Helsingin Olympiastadion on Suomen tunnetuin urheilurakennus ja suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteos. Näyttely rakentui kahden teeman ympärille: Olympiastadionin rakennushistoria ja stadionilla järjestetyt tapahtumat.

Vuonna 1938 valmistunutta stadionia on laajennettu ja korjattu useita kertoja, ensin olympiakisojen tarpeisiin ja myöhemmin 1952 olympialaisten aikaista ilmettä kunnioittaen. Vuonna 2020 valmistuneessa uudistushankkeessa Olympiastadion muuttui uuden vuosituhannen monitoimiareenaksi. Näyttelyssä oli esillä valokuvia stadionin kaikista rakennusvaiheista.

Helsingin Olympiastadionilla on kilpailtu yli 20 kesä- ja talvilajissa, mutta sen päälajeja ovat aina olleet yleisurheilu ja jalkapallo. Valokuvien, filmien ja esineiden lisäksi stadionin monipuoliseen tapahtumahistoriaan tutustuttiin videotaiteilija Janne Aholan toteuttaman teoksen avulla.

Urheilun lisäksi konsertit ovat keskeinen osa stadionin tapahtumahistoriaa. The Rolling Stones esiintyi Olympiastadionilla Suomen ensimmäisessä stadionkonsertissa syyskuussa 1970. Tähtiartistien maailmankiertueiden kohteeksi ikoninen urheiluareena muuttui 1990-luvulla, ja loppuunmyydyllä stadionilla ovat esiintyneet muiden muassa Bruce Springsteen, U2 sekä Iron Maiden. Cheek oli ensimmäinen kotimainen artisti, joka myi stadionin täyteen kahtena peräkkäisenä iltana. Urheilumuseon näyttelyssä oli esillä Cheekin käyttämä esiintymisasu elokuussa 2014 järjestetyistä konserteista.

Näkörajoitteiset kävijät oli huomioitu toteuttamalla näyttelyyn kaksi kosketeltavaa pienoismallia Olympiastadionista.