19.6.2024 - 29.9.2024

LAURI MARKKANEN – Suomen ensimmäinen NBA-tähti 

  • Museolipulla

  • Urheilumuseo

TAHDON parvikerroksen galleria-salin uudessa näyttelyssä päähenkilönä loistaa koripallon suomalainen NBA-tähti Lauri Markkanen. Ainutlaatuinen tarina 27-vuotiaasta suomalaisesta koripallon supertähdestä, joka toteutti kovalla työllä ja intohimolla suuren urheilu-unelmansa.

Näyttely toteutettiin yhteistyössä Markkasen perheen kanssa

Jyväskylässä kasvaneen Markkasen otteet 18- ja 20-vuotiaiden EM-kisoissa 2015 ja 2016 osoittivat pelaajan uran johtavan ulkomaille. Tie maailman johtavaan koripallosarjaan NBA:han käy useimmiten Yhdysvaltain yliopistojen koripallosarja NCAA:n kautta. Näin tapahtui myös Markkasen kohdalla. Helmikuussa 2023 Markkanen valittiin NBA:n All Stars -otteluun ensimmäisenä pohjoismaisena pelaajana kautta aikain ja samana vuonna hänet valittiin Suomessa ensimmäisenä koripalloilijana Vuoden urheilijaksi.

TAHDON uusi näyttely kertoo millainen rooli aktiivisella ja urheilevalla perheellä oli Markkasen lapsuudessa ja nuoruudessa, ja mitä ammattilaisuran varrella on myöhemmin tapahtunut. Näyttelyn esineistö koostuu Markkasen urasta ja elämästä kertovista esineistä. Esillä on mm. NBA:n tähdistöottelun pelipaita, lapsuuden pihapelipallo ja erilaisia urheiluvarusteita. Näyttelystä löytyy tietenkin myös Markkasen varusmiespalveluksen aikaisia asuja. Varusmiespalveluksen koriksen supertähti suoritti Puolustusvoimien Urheilukoulussa. 

LAURI MARKKANEN – Suomen ensimmäinen NBA-tähti -näyttely on esillä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA Olympiastadionilla 19.6.–29.9. 

Lauri Markkanen tutustui hänestä tehtyyn näyttelyyn ja oli erittäin tyytyväinen sen monipuoliseen sisältöön.