13.6.2024

Lauri Markkasen All Stars -pelipaita TAHDON kokoelmiin – Uusi näyttely avautuu ke 19.6.

  • Tapahtumat ja yleisöopastukset

  • Uutiset

Tiedote 17.6.2024

Koripallon suomalainen NBA-tähti Lauri Markkanen teki todellisen kulttuuriteon lahjoittamalla NBA:n All Stars pelissä käyttämänsä pelipaidan Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTOON. Markkanen valittiin helmikuussa 2023 NBA:n All Stars -otteluun ensimmäisenä pohjoismaisena pelaajana kautta aikain ja samana vuonna hänet valittiin Suomessa ensimmäisenä koripalloilijana Vuoden urheilijaksi.
  • Koripalloilija Lauri Markkasen lahjoittama NBA:n All Stars 2023 pelipaita on tämän vuoden hienoimpia lahjoituksia kulttuurikeskus TAHDOLLE. Paita ripustetaan saman tien Lauri Markkasesta kertovaan näyttelyyn ja näyttelyn päätyttyä se saa paikan museon pysyvästä näyttelystä. Tällä pelipaidalla on myös erityinen merkitys Markkaselle, sillä se on hänelle lapsuuden unelmien täyttymys, kertoo TAHDON intendentti Riitta Forsman.

Lahjoitus tuli Markkaselta täydellisenä yllätyksenä myös TAHDOLLE ja suuri suomalainen koripalloilija perusteli arvokasta lahjoitustaan ytimekkäästi.

  • TAHTO on juuri oikea paikka tälle paidalle!

Tämä ainutlaatuinen pelipaita ei siis suinkaan jää kokoelmien uumeniin ja piiloon, vaan se asetetaan heti yleisön ihasteltavaksi ja näytteille uuteen Lauri Markkasen urasta kertovaan näyttelyyn, joka avautuu TAHDOSSA keskiviikkona 19.6. Näyttelyn esineistö koostuu Markkasen urasta ja elämästä kertovista esineistä, valokuvista ja videopätkistä. Esillä on Markkasen asuja lapsuudesta ja jopa varusmiespalveluksesta, jonka Markkanen suoritti Puolustusvoimien Urheilukoulussa.

  • Toivon tarinani inspiroivan mahdollisimman monen pelaajanalun tavoittelemaan omia unelmiaan kentillä ja myös kenttien ulkopuolella, kiteyttää Lauri Markkanen.

Urheilumuseon yli 80 vuotisessa historiassa on tehty vain muutama laajempi henkilönäyttely. Viimeisimpänä toteutuksena vuonna 2015 suuren suosion saanut näyttely Tapio Rautavaarasta

  • Lauri Markkanen on tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisurheilijoita monin eri tavoin. Halusimme tarttua ajankohtaiseen ja kirjaimellisesti suureen henkilöön, ja luonnollisesti yhteistyössä Markkasen ja hänen läheistensä kanssa. Laajojen yhteiskunnallisten ilmiönäyttelyiden jälkeen on kiinnostavaa katsoa urheilumaailmaan yhden ihmisen tarinan muodossa, toteaa TAHDON näyttelypäällikkö Kalle Rantala.

LAURI MARKKANEN – Suomen ensimmäinen NBA-tähti -näyttely on esillä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA Olympiastadionilla 19.6.–29.9.

Photo by Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / TIM NWACHUKWU