19.9.2023

Kokoelmat karttuvat – työ vaatii aktiivisuutta

  • Blogi

Haluatko olla osa TAHDON merkittävää kansalliskokoelmaa ja lahjoittaa jotain keskeistä urheilu-urastasi kertovaa aineistoa meille? Suurin piirtein näillä sanoilla alkaa puhelu tai sähköposti, joka lähtee mahdolliselle lahjoittajalle.

Viime vuosina olemme yhä enemmän siirtyneet aktiiviseen kokoelmien hankintaan. TAHDON kokoelmat karttuvat noin 200 esineellä vuosittain ja määrä on pysynyt kohtalaisen vakiona jo monta vuotta. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON kokoelmien tavoitteena on kuvastaa suomalaisen urheilun monimuotoisuutta. Kiinnitämme huomiota erityisesti liikunnan ja urheilun nykyilmiöihin sekä ajankohtaisiin näyttelyhankkeisiin.

Messinkinen olympiasoihtu


Tänä vuonna kokoelmiin on tullut paljon mielenkiintoisia täydennyksiä. Yksi merkittävimmistä on Helsingin olympialaisten 1952 messinkisoihtu, todellinen kansallisaarre. Kisoja varten valmistettiin hyvin rajallinen määrä soihtuja, vain 23 kappaletta. Kokoelmissa oli ennestään hopeasoihtuja, mutta messinkinen puuttui. Kokoelmiin saatu harvinainen ns. korvikesoihtu kertoo omaa tarinaansa sota-ajan jälkeisestä säästeliäisyydestä.

Messinkisoihdun julkistamistilaisuudessa 2.2.2023 oli paikalla myös tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (keskellä). Mukana juhlallisuuksissa myös TAHDON kokoelmapäällikkö Ossi Viita (vas.) ja Urheilumuseosäätiön johtaja Jukka-Pekka Vuori.
Harvinaista messinkisoihtua voi ihailla TAHDON päänäyttelyssä, osana Helsingin olympialaisten upeaa kokonaisuutta.
Kovalaisen ja Kimiläisen ajovarusteet kertovat suomalaisen moottoriurheilun suurta tarinaa

Suomalaiset ovat menestyneet erinomaisesti eri moottoriurheilujalajeissa. Nimet kuten Jarno Saarinen, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat jääneet ikuisesti urheilun historiaan. Moottoriurheilun vaaroista kertoo hyvin havainnollisesti Heikki Kovalaisen lahjoittama F1 ajokypärä, jonka saimme kokoelmiimme tämän vuoden keväällä. Kypärä on kolhiintunut Espanjan GP-kisoissa Barcelonassa ajetussa kolarissa vuonna 2008, jossa Kovalainen ajoi ulos radalta ja törmäsi dramaattisesti rengasvalliin. Kypärä pelasti Kovalaisen hengen! Ajokypärän lisäksi Kovalainen lahjoitti TAHDON kokoelmiin myös niskatuen sekä ajohaalarin.

Heikki Kovalaisen (vas.) käsissä Barcelonan GP:ssa vuonna 2008 vaurioitunut kypärä, jonka hän lahjoitti TAHDON kokoelmiin. Lahjoituksen otti vastaan Urheilumuseosäätiön johtaja Jukka-Pekka Vuori (oik.).

Moottoriurheiluun liittyviä kokoelmiamme täydensivät loistavasti myös Emma Kimiläisen lahjoittamat ajovarusteet. Kimiläinen aloitti vuonna 2019 W Seriessä. Se oli ensimmäinen vain naisille tarkoitettu autourheilusarja, jonka tarkoituksena oli kannustaa naisia osallistumaan moottoriurheiluun ja poistaa lajissa esiintyvää epätasa-arvoa. Kaudella 2021 Emma Kimiläinen sijoittui loppupisteissä kolmanneksi. Toistaiseksi W Serie ei jatka toimintaansa.

Autourheilija Emma Kimiläinen lahjoitti upean kokonaisuuden Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOLLE.

TAHDON kokoelmissa on nyrkkeilyyn liittyvää esineistöä kohtalaisen paljon. Vanhimmat hanskat ovat 1920-luvulta. Nyrkkeily oli pitkään täysin miesten hallitsema laji, joka oli naisilta kielletty. Ensimmäiset naisten SM-kisat oteltiin vasta vuonna 1995 Tampereella. Sittemmin suomalaiset naiset ovat menestyneet nyrkkeilyn arvokisoissa mainiosti. Eva Wahlström on lahjoittanut meille jo aikaisemmin nyrkkeilyasunsa ja hanskansa.  Elokuussa 2023 vastaanotimme olympiamitalisti Mira Potkosen nyrkkeilyasun ja tossut Rion olympialaisista 2016. Mira sai kisoista olympiapronssia, ja se oli ainoa suomalaisten saavuttama olympiamitali Rion kisoista.

Nyrkkeilyn kaksinkertainen olympiamitalisti Mira Potkonen lahjoitti TAHDON kokoelmiin Rion olympialaisissa käyttämänsä otteluasun ja kengät.
Ainutlaatuisista kokoelmista syntyy näyttelyitä ja tarinoita

TAHDON kokoelmat muodostavat suomalaisen liikunnan ja urheilun kansalliskokoelman, joka on maailmanlaajuisesti hyvin ainutlaatuinen kokonaisuus. Urheilumuseon näyttelyiden pohjana toimii 35 500 esinettä ja 500 000 valokuvaa, joilla kuvitetaan myös julkaisuja. Kirjastomme on yksi maailman laajimmista urheilu- ja liikunta-alalla, sisältäen 30 000 kirjaa ja tuhansia lehtivuosikertoja. Arkistossa on yli kaksi kilometriä urheilujärjestöjen, -yhdistysten ja henkilöiden asiakirjoja.

Riitta Forsman