2.2.2023

KANSAINVÄLISESTI ARVOKAS MESSINKISOIHTU VIHDOIN ESILLE

  • Tapahtumat ja yleisöopastukset

  • Uutiset

TIEDOTE

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON kokoelmiin on saatu kansainvälisesti erittäin arvokas esine, kun Helsingin olympialaisten hopeoitu messinkisoihtu tuli pitkän odotuksen jälkeen osaksi julkista kokoelmaa. Kulttuuriperinnöllisesti merkittävän lisän mahdollisti Opetus- ja kulttuuriministeriö. Myös Urheilumuseosäätiö investoi hankintaan. Messinkisoihtu asetettiin esille TAHDON päänäyttelyyn kutsuvierastilaisuuden yhteydessä 2.2.2023. Julkistamistilaisuudessa oli paikalla myös tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

  • Olemme pitkään yrittäneet saada messinkistä Olympiasoihtua kokoelmiimme, mutta korkea hinta on ollut esteenä. Lopulta saimme yhteydenoton lahjoittajalta, jolla oli maltillinen hintapyyntö. Tämä mahdollisti arvokkaan soihdun hankkimisen kokoelmiimme. Iso kiitos tästä kuuluu Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Soihdut ja muu Helsingin 1952 olympiakisoihin liittyvä aineisto on merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöämme, koska Kansainvälisen olympiakomitean nykykriteereillä tuskin Suomessa enää koskaan järjestetään olympialaisia kesäkisoja. Näin aineiston arvo tulee vuosien myötä entisestään vain lisääntymään, toteaa TAHDON kokoelmapäällikkö Ossi Viita.

Helsingissä vuonna 1952 järjestetyt kesäolympiakisat ovat Suomen historiassa ainutkertainen tapahtuma, joka alkoi kansaa liikuttaneella ja yhdistäneellä soihtuviestillä. Kreikasta Tanskan, Ruotsin ja Pohjois-Suomen kautta Helsinkiin matkanneen soihtuviestin keskipisteenä olivat Aukusti Tuhkan (1895–1973) suunnittelemat olympiasoihdut.

Soihtuja tehtiin yhteensä vain 23 kappaletta. Suurin osa niistä on hopeisia, mutta koska sodan jälkeisessä Suomessa oli pulaa rahasta ja monista materiaaleista, valmistettiin seitsemän hopeoitua messinkisoihtua turvaamaan soihtujen riittävyys läpi olympialaisen soihtuviestin. ”Korvikesoihdun” varsi on koivua. Vähäinen kappalemäärä ja valitut materiaalit kuvastavat sota-ajan jälkeistä säästeliäisyyttä. Kisojen jälkeen messinkisoihdut lahjoitettiin soihtuviestitoimikunnan jäsenille. TAHDOSSA esillä oleva messinkisoihtu on ainoa julkisissa kokoelmissa.

Soihtu on nyt esillä yleisölle TAHDON päänäyttelyssä, osana suomalaisen urheilun tarinaa. TAHDON näyttelyt ovat avoinna joka päivä Olympiastadionilla.

Lisätietoja:

Ossi Viita
kokoelmapäällikkö
ossi.viita@tahtocom-staging.test.cchosting.fi
p. 044 712 9345