16.12.2022

Historia, jota ei odotettu: SVUL:n vuosisata

  • Uutiset

SVUL tunnus

TIEDOTE 16.12.2022

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON ja SVUL:n kustantama teos SVUL:n vuosisata: Suomen suurin ja vaikutusvaltaisin urheilujärjestö julkaistaan 17.12.2022. Ensimmäinen kokonaisvaltainen tutkimus Suomen Valtakunnan Urheiluliitosta kertoo, kuinka siitä tuli Suomen mahtavin urheilujärjestö 1900-luvulla. Kirjan ovat kirjoittaneet Jouni Lavikainen, Kalle Rantala, Vesa Vares, Ossi Viita ja Kalle Virtapohja. Teoksen on toimittanut Kalle Virtapohja.

SVUL:n vuosisata: Suomen suurin ja vaikutusvaltaisin urheilujärjestö valottaa SVUL:n perustamiseen sekä varsinaisen toiminnan päättymiseen liittyviä vaiettuja ja tähän asti vain vähän tunnettuja asioita. Arkistojen uumenista on löytynyt runsaasti aineistoa, joka täydentää kuvaa Suomen urheilun värikkäästä historiasta.

Suomalainen Voimistelu- ja Urheiluliitto perustettiin sortovuosien aikana vuonna 1900. Sen puuhamiehet perustivat vuonna 1906 uuden kaksikielisen urheilujärjestön, Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton. SVUL pyrki toimimaan mahdollisimman laajalla pohjalla, mutta jännitteitä syntyi pitkin matkaa ruotsinkielisen urheiluväen, työläisurheilun ja naisurheilun puolestapuhujien kanssa. Työväen Urheiluliiton perustaminen vuonna 1919 repi SVUL:n riveistä tuhansia jäseniä.

SVUL ja TUL palasivat yhteistyöhön Helsingin vuoden 1940 olympiakisojen valmistelujen merkeissä, mutta 1950-luvun aikana tiet erkanivat uudelleen. SVUL ei missään vaiheessa luopunut tavoitteestaan palauttaa asemansa valtakunnallisena kattojärjestönä. Sen merkiksi se muutti nimensä Suomen Valtakunnan Urheiluliitoksi vuonna 1962.

1980-luvusta tuli SVUL:n kulta-aikaa. Jäsenmäärä ylitti maagisen miljoonan rajan, suhteet valtiovaltaan olivat kunnossa ja järjestön taloudessa oli hyvä vire. SVUL:n ja TUL:n yhdistymisneuvotteluissa edettiin dramaattisissa tunnelmissa TUL:n sanelemaan ratkaisuun, jossa uusi keskusjärjestö Suomen Liikunta ja Urheilu perustettiin ilman SVUL:n mukaantuloa. Järjestö on jatkanut kuitenkin aatteellisena järjestönä vaalien SVUL:n brändiä ja perinteitä, vaikka varsinainen urheilutoiminta on SVUL:n nimissä loppunut. SVUL:n 2000-luvun merkittävin ponnistus on ollut historiaprojektin käynnistäminen.

SVUL:n vuosisata: Suomen suurin ja vaikutusvaltaisin urheilujärjestö ilmestyy Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON Urheilumuseon tutkimuksia -julkaisusarjassa numerolla 4.

Lisätietoja:
Kalle Virtapohja
päätoimittaja
p. 050 328 3593
kalle.virtapohja@gmail.com

Ossi Viita
hankekoordinaattori
p. 044 712 9345
ossi.viita@tahtocom-staging.test.cchosting.fi