16.9.2024

TAHTO tarttuu toimeen suomalaisten liikuttamiseksi

  • Uutiset

TIEDOTE 17.9.2024

Liikuntaharrastukset loppuvat yhä aikaisemmin – Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO tarttuu osaltaan toimeen suomalaisten liikuttamiseksi.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO on kehittänyt uuden valtakunnallisen liikuntakasvatuselämyksen. Se käynnistyy TAHTOON nousevalla aktivoivalla toimintamaailmalla sekä siihen liittyvillä koulun opetussuunnitelman mukaisilla oppimissisällöillä liikkumisesta, terveistä elämäntavoista ja urheilukulttuurista. Tavoitteena on, että tammikuussa 2025 lanseerattava liikunnallinen löytöretki jalkautuu Olympiastadionilla sijaitsevan TAHDON tilojen lisäksi kaupunkeihin ympäri koko maan. Päämääränä on tuoda nuorille tapoja löytää oma liikkumisen riemunsa, ja näin vastata maamme liikkumattomuuden haasteisiin.  

Suomalaiset liikuntatieteilijät ovat huolissaan vähentyneestä liikunnasta.Nuorten harrastukset loppuvat yhä useammin alakoulun jälkeen. Osasyynä on liian aikainen erikoistuminen yhteen lajiin.1

– Uusien virikkeiden vähentyessä ja toiston lisääntyessä liikunnan ilo ja riemu voivat jäädä taka-alalle. Kun liikunnan ilon löytäminen on yhden kortin varassa, voi kiinnostuksen hiipumisella olla pitkäkestoiset vaikutukset yksilölle ja yhteiskunnalle, toteaa TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori.

Innovatiivisia tapoja oman liikuntakipinän löytämiseen

TAHTO on valmis tekemään uuden aluevaltauksen. Museoon tuleva toiminnallinen sisältö auttaa lapsia, nuoria ja aikuisia löytämään oman suhteensa liikuntaan. Vuodesta 1938 lähtien toimineen TAHDON yhteiskunnallinen tehtävä on avata rohkeasti uusia näkökulmia urheilun menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Innovatiivinen uutuus toteuttaa tehtävää kunnianhimoisesti, tavoitteenaan kohentaa lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Tulossa on jotain täysin uutta ja innostavaa. Tuomme ennenäkemättömällä tavalla museo- ja kulttuuriympäristöön asiakkaidemme saataville erilaisia tapoja löytää liikkumisen riemu ja sen moninaiset muodot. Tartumme rohkeasti uudenlaiseen haasteeseen, Vuori kertoo.

Yhteiskunnalle arvokkaalle hankkeelle erinomainen vastaanotto

TAHTO haluaa kantaa yhteiskunnallisen vastuunsa lasten ja nuorten liikuttamisessa. Viidesluokkalaisia ympäri Suomen liikuttavalle hankkeelle on vahva ja perusteltu yhteiskunnallinen tarve: liikkumattomuudesta aiheutuvan pahoinvoinnin kustannukset ovat yhteiskunnassamme vähintään kolme miljardia euroa.2 Käynnissä olevan pilotin vastaanotto on kokonaisuudessaan ollut erinomainen.

Hankkeen perusrahoitukseen on osallistunut niin yhteiskunnallisia toimijoita, säätiöitä kuin yrityksiäkin. Suomalainen perheyhtiö Luhta on lähtenyt mukaan hankkeeseen perustajakumppanina. 

”Haluamme olla mukana sytyttämässä liikunnan kipinää mahdollisimman monelle suomalaiselle lapselle. TAHDON valtakunnallisen Liikuntaseikkailu-konseptin tukeminen on hienosti linjassa yrityksemme mission ja arvojen kanssa”, korostaa Luhta Sportswear Companyn toimitusjohtaja Juha Luhtanen.

Nykyisten yhteistyökumppanien rinnalle suomalaista liikuntakasvatusta tukemaan haetaan lisää toimijoita yritysmaailmasta ja julkiselta sektorilta.

Hankkeen nimi, konsepti ja kaikki rahoittajat sekä yhteistyökumppanit julkaistaan loppuvuonna.

1 Meklin, E., Laukkanen, A., Niemistö, D., Kotkajuuri, J., Luukkainen, N.-M., & Sääkslahti, A. (2024). Early childhood physical activity parenting and sport club participation as predictors of perceived motor competence : a three-year longitudinal study. Physical Education and Sport Pedagogy, Early online.

2 Tommi Vasankari, Päivi Kolu (toim.) Liikkumattomuuden lasku kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset. https://valtioneuvosto.fi/en/-/10616/selvitys-liikkumattomuus-maksaa-suomelle-vahintaan-3-miljardia-euroa-vuodessa